Kunnen sportvoeding en supplementen een voordeel zijn bij intensief sporten?

Heel veel mensen beoefenen een sport of zelfs meerdere sporten. Sommigen zijn heel fanatiek of zelfs professioneel bezig, maar het gros van de sporters doet het omdat het een fijne vrijetijdsbesteding is, om in vorm en fit te blijven of om iets aan het (over)gewicht te doen. Wat de reden ook is om te sporten, het is erg belangrijk om dit op de juiste en verantwoorde manier te doen. Een goede training, al dan niet begeleid door een personal trainer, die afgestemd is op jouw persoonlijke doel, is meestal een vereiste.
Maar goed voor je lichaam zorgen door op je voeding te letten is minstens zo belangrijk. Voedingssupplementen kunnen je hierbij helpen en worden vaak aangeraden bij intensief sporten, maar geven ook een goede ondersteuning bij mensen die gewoon gezond en lekker in hun vel willen blijven zitten. De regel bij het gebruiken van welk soort supplement dan ook, is dat je echter nooit de maximale dosis moet overschrijden en goed moet weten wat je het beste kunt gebruiken.

Je trainingsprestatie verbeteren

Zoals al aangegeven is goede voeding erg belangrijk om er voor te zorgen dat je optimaal kunt presteren. En dat geldt niet alleen voor het sportieve vlak, maar voor je hele dagelijks leven. Tijdens het sporten kun je echter behoefte hebben aan extra energie. Er zijn veel energiedrankjes op de markt die doen vermoeden je de nodige energie te geven, maar veel suiker bevatten waardoor je in een rap tempo de vitamines en mineralen verbruikt die je lichaam juist zo nodig heeft bij sporten, waardoor er tekorten ontstaan. Als je voor een energiedrankje kiest, zorg er dan voor dat je een SIS electrolyte energiedrank drinkt. Deze bevatten wel die vitamines en mineralen die je nodig hebt tijdens het sporten.

Spiermassa opbouwen

Sommige voedingssupplementen kunnen er voor zorgen dat je meer spiermassa gaat opbouwen. Je spieren worden groter en krachtiger.
Eiwitsupplementen zorgen voor spierherstel en aanmaak van spiermassa. Deze worden bijvoorbeeld aangeboden in eiwitrijke repen. Let wel op de hoeveelheid vet die hier inzit! Bedenk dat als je een goed uitgebalanceerd dieet hebt er eigenlijk geen extra eiwitsupplementen nodig zullen zijn en of er dus een meerwaarde zit aan het consumeren van deze repen.

Creatine supplement

Creatine wordt door het lichaam zelf aangemaakt en komt onder andere voor in vlees en vis. Door een creatine supplement te gebruiken zal het de energie in de spieren verhogen en kun je betere krachtinspanning leveren. Helaas heeft het gebruik van creatine het nadeel dat er extra kilo’s bij kunnen komen en dat is bij de meeste sporters juist niet de bedoeling.

Verantwoord omgaan met supplementen

Vitamines, mineralen, eiwitten, superfood en proteïne; er is heel veel te verkrijgen om je sportieve prestaties te ondersteunen en te verbeteren. Laat je echter altijd goed adviseren bij het gebruik ervan. In sommige gevallen kunnen supplementen zelfs dopingstoffen bevatten die niet zijn toegestaan bij bepaalde sportwedstrijden.